Manastirea Ponor

Manastirea PonorMANASTIREA PONOR este situata la o altitudine de peste 1300 m, in extravilanul comunei Ponor, la o distanta de aproximativ 40 km de Aiud – orasul cel mai apropiat, iar, din centrul comunei Salciua traseul parcurs cu masina dureaza aproximativ o ora. Manastirea Ponor, cu hramul Sf. Nectarie, este de monahi si il are ca staret pe parintele protosinghel Irineu Curtescu. Ucenic direct al lui Paisie Olaru de la Sihla, format in curentul duhovnicesc de la Sihastria, manastirea sa de metanie, parintele Irineu, intre anii 1990 – 2000, avea sa se nevoiasca la Schitul Prodromu din Sfantul Munte Athos.
„La Manastirea Ponor, randuiala vietii monahale este mai aspra. Se mananca odata pe zi (la ora 3 pm), niciodata carne (nici peste), iar lunea, miercurea, vinerea si sambata seara, se face priveghere noaptea. Adica, dupa vecernia mica de la ora 17, urmeaza program de odihna pana la 22.30 cand incepe privegherea ce dureaza pana dimineata pe la 7-8. In restul zilelor, se savarsesc Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Sfanta Liturghie, parastas, incepand cu ora 3 noaptea. Principalele activitati ale calugarilor sunt rugaciunea si cateva ascultari simple.La cativa kilometri mai jos, exista si o manastire de maici – sora cu cea din varful dealului – unde se bucura de povatuirea parintelui Manastirea PonorIrineu 16 maicu si surori. Programul acesteia este identic, cu singura deosebire ca privegherile se fac in celelalte zile ale saptamanii, adica: duminica, marti si joi, sambata fiind comuna celor doua.
Cele doua manastiri vor avea o randuiala speciala, in sensul ca la manastirea de calugari vor avea acces doar barbatii, iar la manastirea de maici vor putea intra doar femeile. Aceasta randuiala va intra in vigoare odata cu finalizarea lucrarilor.