Manastirea Ponor

Manastirea PonorMANASTIREA PONOR este situată la o altitudine de peste 1300 m, Ă®n extravilanul comunei Ponor, la o distanţă de aproximativ 40 km de Aiud – oraĹźul cel mai apropiat, iar, din centrul comunei Sălciua traseul parcurs cu maĹźina durează aproximativ o oră. Mănăstirea Ponor, cu hramul Sf. Nectarie, este de monahi Ĺźi Ă®l are ca stareĹŁ pe părintele protosinghel Irineu Curtescu. Ucenic direct al lui Paisie Olaru de la Sihla, format Ă®n curentul duhovnicesc de la Sihastria, mănăstirea sa de metanie, parintele Irineu, Ă®ntre anii 1990 – 2000, avea sa se nevoiască la Schitul Prodromu din Sfantul Munte Athos.
“La Mănăstirea Ponor, rĂ®nduiala vieĹŁii monahale este mai aspră. Se mănĂ®ncă odată pe zi (la ora 3 pm), niciodată carne (nici peĹźte), iar lunea, miercurea, vinerea Ĺźi sĂ®mbăta seara, se face priveghere noaptea. Adică, dupa vecernia mică de la ora 17, urmează program de odihnă pĂ®nă la 22.30 cĂ®nd Ă®ncepe privegherea ce durează pana dimineaĹŁa pe la 7-8. ĂŽn restul zilelor, se săvĂ®rĹźesc Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, SfĂ®nta Liturghie, parastas, Ă®ncepand cu ora 3 noaptea. Principalele activităţi ale călugarilor sunt rugăciunea Ĺźi cateva ascultări simple”.La caĹŁiva kilometri mai jos, există Ĺźi o mănăstire de maici – sora cu cea din vĂ®rful dealului – unde se bucură de povăţuirea părintelui Manastirea PonorIrineu 16 maicuĹŁe Ĺźi surori. Programul acesteia este identic, cu singura deosebire că privegherile se fac Ă®n celelalte zile ale săptămĂ®nii, adică: duminică, marĹŁi Ĺźi joi, sĂ®mbăta fiind comună celor două”.
Cele două mănăstiri vor avea o rînduială specială, în sensul că la mănăstirea de călugari vor avea acces doar bărbaţii, iar la mănăstirea de maici vor putea intra doar femeile. Aceasta rînduială va intra în vigoare odată cu finalizarea lucrărilor.

Trimite-ne parerea ta.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *