Huda lui Papara

Huda lui PaparaHUDA LUI PAPARA‚ este situata in nord-vestul Muntilor Trascau, alt.max.675 m, fiind cea mai lunga pestera din Muntii Trascau, mai exact in masivul Bedeleu. Se intinde pe o distanta mai mare de 5 kilometri pe 4,5 hectare si adaposteste formatiuni carstice deosebite. Este situata pe locul 31 in Romania.

Putin cunoscuta pe Valea Ariesului, pestera este rezervatie speologica, adapostind cele mai mari colonii de lilieci din Europa.Huda lui Papara

Huda este un regionalism ce inseamna cale ingusta, groapa, gaura in pamant, pestera sau adapost. Papara poate avea la origine latinul papa, ce inseamna conducator religios, preluat din limbile „barbare” papar. Deci, Huda lui Papara ar putea inseamna adapostul, casa conducatorului religios. In preistorie si in vremea dacilor a fost folosita ca locuinta si loc de cult; se spune ca Zamolxes, zeul dacilor s-a retras intr-o pestera din Trascau, cea mai mare si mai vizibila, iar aceasta ar putea fi Huda lui Papara.

Huda lui Papara este o pestera cu zone de acumulare de aer cald (20 grade Celsius), iar lungimea galeriilor bogat decorate cu stalactite si stalagmite este de 2022 m. Este o adevarata retea sub pamant, o enorma succesiune intortocheata de tuneluri, palate si sali fie inalte, fie inguste cu denumiri sugestive: Sala Minunilor, Sala Virgina, Labirintul Ludusan, Sala Tacerii sau Sala Crucii cu Sifonul.

Trei parraie ce izvoresc din stancile Ponorului dispar aspirate din adancul masivului Bedeleu: Valea Seaca, Valea Cheia si Valea Poieni, strabat pestera Huda lui Papara, si se grupeaza intr-un parau cu numele Valea Morilor.

Huda lui PaparaIn trecut pestera fost amenajata, dar, in prezent, din cauza viiturilor, vizitarea acesteia este imposibila fara un ghid specializat si un echipament adecvat. Pensiunea se afla in apropierea pesterii, la cca. 300m.

 

Trimite-ne parerea ta.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *