Pestera Poarta Zmeilor

poartazmeilor2PESTERA POARTA ZMEILOR este o rezervaţie geologică situată în nord-vestul Munţilor Trascău, la o altitudine de aproximativ 1.150 m, cunoscută si sub numele de Pestera de la Grosi, fiind şi cea mai veche pesteră din munţii Trascăului.
Numele pesterii vine de la podul natural care se află la 15 m de intrarea în pesteră si care poartă numele de Poarta Zmeilor.
În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Acestia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţisarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele sătesti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare si astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.Poarta Zmeilor
Pestera a rezultat în urma eroziunii, coroziunii si dizolvării rocilor de calcar, avînd o lungime de 125 m si o intrare scundă, sub 2 m, care oferă acces într-o succesiune de săli si coridoare. În tavanul ei se dezvoltă numeroase hornuri, iar în interior se găsesc stalactite, stalagmite, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene, dar acum înnegrite de humusul ajuns în apele de infiltraţie.
Poteca de apropiere este lungă si dificilă. Pentru cerceterea pesterii este nevoie de surse de iluminat.
În interior sunt importante curgeri parietale, podeaua fiind presărată cu stalactite tubulare si gururi (acele bazinete umplute cu apă).
Rezervaţia este inclusă în reţeaua forestieră, iar paza se află în seama serviciului silvic, dar suprafaţa ocrotită nu este marcată si nu are placă indicatoare.
Starea actuală a rezervaţiei este în general bună, însă există pericole care ameninţă rezervaţia, cum ar fi eroziunea solului, degradarea învelisului vegetal prin păsunat, tăierea arborilor din zona de contact şi tampon, practicarea unei circulaţii neorganizate etc.

 

Trimite-ne parerea ta.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *