Pestera Poarta Zmeilor
PESTERA POARTA ZMEILOR este o rezervatie geologica situata in nord-vestul Muntilor Trascau, la o altitudine de aproximativ 1.150 m, cunoscuta si sub numele de Pestera de la Grosi, fiind si cea mai veche pestera din muntii Trascaului.
Numele pesterii vine de la podul natural care se afla la 15 m de intrarea in pestera si care poarta numele de Poarta Zmeilor.
In vremuri de altadata, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Acestia nu coborau in sat, insa uneori, sub infatisarea omeneasca, cate unul dintre ei venea la horele satesti. Dansa cu cea mai mandra dintre fete, iar, la miezul noptii, o rapea, disparand in munte. Intr-o zi, satenii au aflat naravul zmeilor, iar flacaii din satele invecinate au pornit la drum, hotaratii sa se razbune, dand foc tuturor padurilor imprejmuitoare ai doborand castelul din munte. Din acesta a mai ramas doar poarta, care mai asteapta sfidatoare si astazi, daca mai calca pragul vreo fata frumoasa.
Pestera a rezultat in urma eroziunii, coroziunii si dizolvarii rocilor de calcar, avand o lungime de 125 m si o intrare scunda, sub 2 m, care ofera acces intr-o succesiune de sali si coridoare. In tavanul ei se dezvolta numeroase hornuri, iar in interior se gasesc stalactite, stalagmite, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene, dar acum innegrite de humusul ajuns in apele de infiltratie.
Poteca de apropiere este lunga si dificila. Pentru cerceterea pesterii este nevoie de surse de iluminat.
In interior sunt importante curgeri parietale, podeaua fiind presarata cu stalactite tubulare si gururi (acele bazinete umplute cu apa).
Rezervatia este inclusa in reteaua forestiera, iar paza se afla in seama serviciului silvic, dar suprafata ocrotita nu este marcata si nu are indicatoare.
Starea actuala a rezervatiei estein general buna, insa exista pericole care ameninta rezervatia, cum ar fi eroziunea solului, degradarea invelisului vegetal prin pasunat, taierea arborilor din zona de contact si tampon, practicarea unei circulatii neorganizate etc.