Schitul Izvorul Tamaduirii Posaga

Schitul Izvorul Tamaduirii PosagaConstruit Ă®ntr-un loc deosebit de pitoresc, SCHITUL IZVORUL TÄ‚MÄ‚DUIRII POSAGA este situat Ă®n comuna Posaga, la jumătate de oră de localitatea Sălciua. ĂŽn apropiere, curge pĂ®rĂ®ul “Valea Posegii” precum si izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, numit “Izvorul Tămăduirii”.
Intrarea Ă®n incinta manastirii se face pintr-o poarta masiva din lemn de stejar, cu o frumoasa sculptura, executată Ă®n 1981 de meĹźterul Vasile Sălăjan din Baia Sprie, judeĹŁul Maramures. Biserica este din lemn, pe fundaĹŁie de piatră avĂ®nd forma dreptunghiulară. Naosul cu pronaosul nu sunt separate, suprafeĹŁele formĂ®nd un spaĹŁiu comun. Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită Ă®n 1933 de preotul paroh al satului, Alexandru Rujdea.Schitul Izvorul Tamaduirii Posaga
În 1979, părintele Paisie Cosma, restaurează biserica, construieşte clădirea stareţiei şi clopotniţa, precum şi gardul de împrejmuire a incintei împreună cu poarta masivă de la intrare.
Însa viaţa monahală începe cu adevărat în1990, cînd schitul şi-a dobîndit dreptul legal de funcţionare.
Pe porĹŁi sunt sculptate portretele revoluĹŁionarilor Horea, CloĹźca Ĺźi CriĹźan, iar Ă®n curte este sculptat din lemn Ă®n picioare CrăiĹźorul MunĹŁilor. Drumul până aproape de schit este asfaltat, doar circa doi kilometri sunt de drum forestier. Schitul ortodox este la baza cheilor, iar la o sută de metri de schit, dincolo de pârâul limpede, care se trece peste un pod se află “Izvorul Maicii Domnului”, cu proprietăţi tămăduitoare. Numeroase femei s-au vindecat de boli incurabile dacă au băut apă din acest izvor.schitposaga1 La Icoana Maicii Domnului din biserica Schitului sunt puse lucruri de preĹŁ de către enoriaĹźi, drept mulĹŁumire pentru vindecarea de boli. Prin 1995-1996, un preot ortodox de la PoĹźaga (de Jos), facea exorcizari. “Exorcizarea” Ă®nsemna aici mult mai mult decât slujba propriu-zisă, care se oficiază Ĺźi Ă®n alte mănăstiri sau biserici…devenise un fenomen.

Trimite-ne parerea ta.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *